Noticias | Notícies | News | UMH

Conferencias, I + D, Estudios, Update, Reconocimientos, Jornades, Summit, Esdeveniments, Investment, Master's degree, etc.

Procesamiento emocional cerebral voluntarios Hospital Universitario San Juan Alicante

EL PROCESSAMENT EMOCIONAL CEREBRAL PEDIATRÍC ESTUDI ENTRE LA UMH, L’HOSPITAL DE SANT JOAN I FISABIO

By: | Tags: , , , , , , , , | Comments: 0 | octubre 13th, 2017

Investigadors de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i de l’Hospital Universitari de Sant Joan, juntament amb FISABIO han desenvolupat un revolucionari estudi en pediatria. Es tracta del processament emocional cerebral pediàtric.

Processament emocional cerebral pediàtric mèdics Hospital de Sant Joan Alacant

L’equip de professionals va a estudiar el processament emocional en població pediàtrica per mitjà de la imatge. El propòsit d’aquest estudi se centra a oferir ajuda en el tractament de pacients pediàtrics amb dificultats en la identificació i transmissió d’emocions. Compta amb el suport de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

Quin equip compon l’estudi del processament emocional cerebral pediàtric?

  • Francisco Sánchez Ferrer: pediatra en l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant i investigador principal. Sota el títol “Estudie que utilitzarà imatges del processament cerebral d’imatges amb valència emocional en població pediàtrica mitjançant l’anàlisi espai-temporal amb electroencefalografia”.

Francisco Sánchez Ferrer processament emocional cerebral pediàtric

En què consisteix l’estudi del processament emocional cerebral pediàtric?

Els xiquets es converteixen en els protagonistes de l’estudi experimental basat en les emocions estandarditzades internacionalment. El nou projecte ha aconseguit recentment la 29ª Beca Dodot 2017, dotada amb 12.000 euros, de la Associació Espanyola de Pediatria.

Entre els principals reptes de l’estudi es troben:

  • validar en pacients pediàtrics una base de dades amb diverses imatges, que hauran de puntuar en funció dels seus gustos.
  • utilitzar tècniques d’electroencefalografia per a comprovar així l’activitat cerebral com a resposta a la visualització de cada imatge.

Processament emocional cerebral pediàtric figurantes

L’ús d’un nou electroencefalograma de 64 canals permet obtenir una precisió temporal de mil·lisegons, amb una encertada localització espacial. Per tant, a través d’un nombre limitat d’elèctrodes i una simple interfície, és possible tenir coneixement de la resposta primària davant una imatge. L’individu, encara que no manifeste les seues emocions o transmeta la contrària, sempre emetrà resposta.

Quina informació complementària aporten els impulsor és de el estudi del processament emocional cerebral en xiquets?

Francisco Sánchez Ferrer, del servei de Pediatria de l’HU Sant Joan, afirma que: “volem mesurar la resposta emocional immediata, identificar els canvis en la localització espacial i temporal de l’activitat cerebral mitjançant EEG en xiquets als quals anem a presentar seqüencialment aqueixa sèrie d’imatges. En definitiva, es tracta de veure què part del cervell s’activa i durant quant temps quan els agrada alguna cosa i quins quan no”.

Professionals UMH projecte processament emocional cerebral pediàtric

Per la seua banda, Fernández Jover, investigador de la UMH, argumenta que: “encara que en els últims anys s’han realitzat nombrosos estudis del processament d’emocions en el cervell en població adulta, són molt escassos els estudis realitzats en població pediàtrica. A més, la recerca podria ajudar a conèixer millor les bases del processament cerebral de les imatges durant el desenvolupament i en subjectes amb diferents patologies”.

En aquest context, “en l’edat pediàtrica existeixen molts pacients que presenten dificultats per a la compressió, interpretació o transmissió de les emocions, per la qual cosa en el futur ens plantegem estudiar persones amb diferents alteracions patològiques, per exemple trastorns de l’espectre autista, atès que aquestes tecnologies ofereixen un ampli ventall de possibilitats diagnòstic-terapèutiques amb un gran potencial”, ha afegit el catedràtic de la UMH.

Els resultats obtinguts serien útils per al desenvolupament d’interfícies neuronals fiables (el que suposaria un canvi substancial en la comunicació), diagnòstics i tractament de pacients amb dificultats comunicatives o adaptatives i enteniment dels patrons de processament cerebral de les emocions en xiquets. Segons els investigadors, “es tracta d’un estudi bàsic fonamental que, posteriorment, pot ser aplicat en pacients pediàtrics que no poden identificar o transmetre les seues emocions davant estímuls visuals complexos. Podríem donar un primer pas per a poder traduir les seues emocions”.

Quina funció exerceix el GNB de la UMH en aquest estudi?

El Grup de Neuroenginyeria Biomèdica de la UMH compta amb una dilatada experiència en avanços sobre processament cerebral. Al mateix temps desenvolupa una línia de recerca focalitzada en les emocions. Diverses publicacions científiques en revistes d’alt impacte s’han fet ressò durant aquests anys. La majoria dels estudis previs realitzats s’han centrat en la població adulta.