Noticias | Notícies | News | UMH

Conferencias, I + D, Estudios, Update, Reconocimientos, Jornades, Summit, Esdeveniments, Investment, Master's degree, etc.

Revista Avances en Diabetología portada

PROFESSORS DE LA UMH ESTABLEIXEN LES CLAUS EN UN ROL ACTIU DEL PACIENT AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 2

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | Octubre 28th, 2015

+DepartamentodeMedicinaClínicaUMH
 
Domingo Orozco Beltrán, professor del Màster Oficial en Medicina d’Urgències i Emergències, a més de Director del Màster Oficial en Gestió Sanitària de la UMH, al costat de Ramón Ferrer Penadés, Manuel Aguilar Diosdado, Joan Carles March Cerdá i Antonio Picó Alfonso, han realitzat l’article “Claus per a avançar cap a un rol més actiu per part del pacient amb diabetis mellitus tipus 2 a Espanya”. Publicat recentment en Avanços en Diabetologia, intenta il·lustrar de quina forma pacients conscients i actius amb aquesta malaltia poden contribuir a una futura solució.

Article disponible en:

www.elsevier.es/es-revista-avances-diabetologa-326-articulo-claves-avanzar-hacia-un-rol-90430023

 

Article UMH en Revista Avanços en Diabetologia portada

Article realitzat per docents de la UMH en la Revista Avanços en Diabetologia

 

Resultats de l’estudi

Els resultats de l’estudi conclouen que la diabetis mellitus tipo 2 (DM2) és hui dia un seriós problema de Salut Pública i preocupa especialment a professionals sanitaris, gestors i a la societat en general. Així mateix, els autors de l’article afirmen que l’existència de pacients que pateixenDM2 amb un comportament dinàmic, responsable, actiu i conscient de la malaltia, ajuda a futures millores.

Al costat d’aquestes conclusions s’han establit un conjunt de recomendacions acordades pel Grup Pacient Actiu i Diabetis (PAyDInet). Entre elles, els responsables de l’article sobre diabetis estableixen:

– que es facilite un debat multidisciplinari que genere idees i solucions perquè una persona amb diabetis mellitus tipus 2 es trobe encara més implicat en la seua pròpia malaltia i salut.

Grup de treball de l’estudi

L’article es va desenvolupar sobre la base d’un grup de treball PAyDInet on van participar diversos agents del sistema. El grup nominal va suposar la referència per a identificar i prioritzar barreres, elements facilitadores, iniciatives específiques, etc. que incrementen una actitud positiva en la cura i prevenció de pacients amb diabetis tipus 2.

Insulina exercici i dieta saludable en el pacient diabètic imatge

L’estudi va arribar a determinar un consens sobre les 3 barreres, 3 elements facilitadores i 3 iniciatives clau en la consecució d’un pacient diabètic tipus 2 més conscient i participatiu en el control de la seua malaltia. Al costat d’açò, van ser 3 els punts clau que es van establir en finalitzar l’estudi.

  • L’estructura del Sistema Sanitari actual
  • L’increment i millora en la coordinació interprofessional
  • La millora de l’educació diabetoògica de forma estructurada

L’estudi conclou amb un ferm compromís de continuar avançant en aquest sentit per a situar al pacient diabètic com a eix principal d’aquesta problemàtica. L’existència d’una persona conscient, informada i formada en Diabetis Mellitus Tipus 2 es converteix en una difícil tasca que únicament s’aconsegueix a través de col·laboració mútua i fort compromís per part de tots els actors implicats. La generació de debat i la posada en pràctica del conjunt de recomanacions per part del grup PAyDInet permet aportar grans aproximacions com a punt inicial en l’educació diabetològica.

Diabetis Mellitus Tipus 2 control pacient imatge

 

Més informació sobre l’article en la revista Avanços en Diabetologia
www.elsevier.es/es-revista-avances-diabetologia-326

– Accés a la revista Avanços en Diabetologia ací

– Coneix les últimes novetats de la Societat Espanyola de Diabetis

– Visita el grup de treball Pacient Actiu & Diabetis